Wat is mindfulness?
Mindfulness betekent dat je dingen heel bewust doet, met aandacht dus.
Mindfulness is eigenlijk niets anders dan bewust aanwezig zijn bij het huidige moment. Met vriendelijke aandacht voor alle leuke en minder leuke gedachten en gevoelens die er op dat moment zijn. Zonder oordeel en zonder erin meegesleept te worden. Door te oefenen met aandachtig zijn, leren kinderen om even op hun 'pauzeknop' te drukken en stil te staan bij wat ze op dat moment nodig hebben.
Waarom hebben kinderen mindfulness nodig?
Kinderen zijn van nature al in het hier en nu, toch?
Ja, dat klopt, maar de groeiende onrust in onze cultuur maakt het steeds moeilijker voor kinderen om bij zichzelf te blijven. Kinderen hebben vaak meer spanning te verduren dan we beseffen. Ze piekeren, hebben last van stress en weten zich vaak met hun gevoelens geen raad. De prestatiedruk is de laatste jaren enorm verhoogd. Kinderen twijfelen aan zichzelf, zijn bang dat ze niet slim, goed of leuk genoeg zijn.
"De digitalisering is een belangrijke factor: het thrill-seeking, steeds weer op zoek gaan naar nieuwe filmpjes, nieuwe prikkels, waardoor hun hersenen verslaafd raken aan het prikkel-zoeken. Dat veroorzaakt in de klas ook lastig gedrag, althans gedrag dat grote mensen lastig vinden: voortdurend naar elkaar seinen, contact zoeken. Sommige kinderen zeggen: ‘Dat doe ik niet, dat doet iets in mij.’ En dat is waar – hun hersenen kunnen niet meer zonder prikkels." - Interview met Eline Snel
Om zichzelf goed staande te kunnen houden in deze tijd, is het prettig als kinderen in staat zijn om te ontspannen en vaardigheden kennen om 'een hoofd vol gedachten' tot rust te kunnen brengen. Ook is het prettig om te weten hoe je met allerlei emoties, zowel fijne als lastige, om kunt gaan zonder er helemaal door meegesleept te worden of zonder ze te negeren. Hierdoor ontstaat begrip voor hun eigen binnenwereld en ook voor die van anderen. Jong geleerd is oud gedaan!
Mindfulness voor kinderen is een praktische en wetenschappelijk bewezen ondersteuning bij het terugkeren naar hun oorspronkelijke aard: nieuwsgierig, aandachtig, aanwezig.